Home / About Us / Contact us / Advertise / Submit         

Fincube House


Feb 20, 2012
Cuded

Berlin-based architectural practice Studio Aisslinger hase designed the Fincube concept house, a nomadic home that an easily be dismantled and rebuilt on a new site. The prototype of this small and transportable house is located in Ritten, South Tyrol, Italy.

Natural high-techì is the concept of this new modular, sustainable & transportable low-energy house. Designed by Werner Aisslinger and developed with a South Tyrolian team, the Fincube was created 1200m above sea level near Bozen in Northern Italy, with a brilliant view of the famous Dolomite mountains. The hideaway-innature nomadic housing concept is since recently exhibited as a prototype in Ritten, above Bozen.

Made entirely of local wood, the building provides 47 m≤ of living space with a minimal CO2 footprint: local suppliers and local crafts using local long-lasting and recyclable materials manufactured with the precision and care of tyrolese handwork. The Fincube is a materialized vision of a small housing unit with a long lifecycle. It can easily be dismantled and rebuilt on a new site, and even more important for nature hideaways: it requires minimum soil sealing – just 2 m≤ that are easily renatured after the Fincube is moved to another location.
 

The design is minimal, material-orientated, and in close touch with nature – the wooden space with a 360-degree triple glazing is furnished with a second facade layer, producing shade and giving the building a unique overall mushroom-like monoshape. The horizontal ledges give privacy to the Fincube and embed the building into forests, meadows, mountain sides or any nature resorts. The combination of long-lasting design and the option of changing its location after a while make the Fincube a flexible home or hideaway and a lifetime companion.

Together with South Tyrolean hotelier Josef Innherhofer, the Fincube was also conceptualized as a vision for future hospitality: a temporary Fincube village with minimum soil sealing can be placed in the middle of the most beautiful landscapes without permanently altering them. In contrast to all permanent buildings it could be easily changed, extended, scaled down or removed and the area would soon be renaturalized back to normal. These qualities turn the unit into an answer to future needs of flexible and smart tourism.
 

Technology wise the Fincube is a smart house – all vital house-functions are controlled by a central touchpanel.
The supporting structure is made of local larch and the interior is a combination of larch & stone-pine. The 3m-high space is organized in a helical structure: the entrance area blends into a generous open kitchen with an adjacent sofa living space, around the corner one enters the bedroom and further down is the spacious bathroom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
View the website

Posted in Architecture using the Tags:
   
Kooyong House
Sumptuous Villa in Thailand
Casa La Punta
Wiesergut Hotel by Gogl Architekten
Agua House
Flotanta House

Facebook Conversations

Leave a comment

Follow Me on Pinterest

Follow Me on Pinterest

Join us on Facebook

RECENT POSTS