Carpinteria Foothills Residence

1600 4002

Designed by Neumann Mendro Andrulaitis, Carpinteria Foothills Residence project site is located on a ridge in the foothills of Carpinteria, ten miles down the coast from Santa Barbara.


15600 3992

This contemporary residence is designed to seamlessly open unto the panoramic coastal ridge-top site via expansive operable glazed walls. The glazed transparency is balanced and the home is anchored in place by substantial cut native sandstone walls. The architectural design evolved from the client’s desire for a home that is a tranquil place for living, art and retreat.

14600 3991

The program asked for a master suite, one guest room, a study for two, a more contained den and an informal open living space they could share with their children and grand children. The site strategy was to separate the guesthouse, pool and pool house from the main house, by locating them amongst the oaks on a lower terrace. The smaller structures were easier to place around the mature oak trees without disturbing their root systems.

13600 3991

Placing the main living space and study further away from the edge was determined to be quieter from the distant freeway noise. A courtyard created an inward oriented counterpoint to the distant vistas. A flat roof modernist scheme complemented the couples taste for modern art and furniture. Designers in their own right, they were the driving force in the overall design team. The design was limited to a simple palette of materials and forms.

12600 9002

A European window and sliding door system was used to minimize the frames and optimize the glass. These glass walls were framed between large stonewalls constructed of the local Santa Barbara Sandstone, and volumes contained in plaster walls with an integral color. The flat roofs were supported by steel columns separated from the curtain walls.

11600 9001

The landscape design became a hobby of the owner who studied local native plantings that were both fire resistant and drought tolerant. Some large oak trees were brought in to augment the existing oak grove, further nestle the house into the site, and create a foreground to help frame the spectacular views.
 
10600 399

 
9600 3993

 
8600 3992

 
7600 3992

 
6600 3991

 
5600 399

 
4600 3991

 
3600 9002

 
2600 3992

 
View the website


Related posts:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *